Roxane Rakic
Psycholoog

 Psychodiagnostiek kan worden ingezet op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld het bepalen van intelligentie, het ontdekken of juist uitsluiten van een neurologische aandoening of om een idee te geven van iemand zijn of haar persoonlijkheid. Ik doe uitsluitend diagnostiek van de persoonlijkheid.  

 

Psychodiagnostiek persoonlijkheid

·         Therapeutisch Psychologisch Onderzoek, ‘TPO’: diagnostiek op aanvraag en geïntegreerd in de therapie. Kenmerkend voor deze manier van diagnostiek zijn samenwerking, medeleven en nieuwsgierigheid. Bedoeling is om beter te begrijpen waarom je denkt en doet zoals je doet. Jij gebruikt jouw zelfkennis en ik zet een aantal tests in om de dieperliggende oorzaak te achterhalen.

·         Deze methode is net wat anders dan de traditionele diagnostiek. Kijk voor meer informatie naar: https://www.therapeuticassessment.com

Bij TPO is het van belang om persoonlijke vragen te stellen gebaseerd op dagelijkse situaties die je mee maakt en die je raken. Het kunnen vragen van jouzelf zijn maar ook vragen van je ouders of een behandelaar. TPO kan worden ingezet bij kinderen vanaf 10 jaar. TPO is aangewezen als er sprake is van probleemgedrag of als een huidige behandeling stagneert.

Voorbeelden van vragen zijn:

‘Waarom lukt het me toch niet om relaties aan te gaan’?

‘Waarom krijg ik steeds woede-uitbarstingen’?

‘Waarom voel ik me altijd zo eenzaam’?

‘Waarom lieg ik’?

‘Hoe kan ik beter omgaan met de moeite die ik heb om me te concentreren’?

‘Waarom voel ik me zo futloos’?

‘Waarom heb ik zo’n moeite om mijn positieve in te nemen tijdens gesprekken waar mensen hun mening uiten’? 

Ik maak gebruik van een beperkt aantal vragenlijsten en tests waarvan ten minste één een zogenaamde ‘projectieve’ is. Bijvoorbeeld door jou iets te laten tekenen of een verhaal te vertellen.

De resultaten bespreek ik met je in een sessie. Aan het eind ontvang je in briefvorm de verwerkte resultaten en je krijgt antwoorden op je gestelde vragen.

Het onderzoek omvat: intakegesprek, invullen en afnemen van vragenlijsten en tests (deels thuis online), verwerking van de resultaten, bespreking van de resultaten en de brief. Ik streef ernaar om binnen een week de resultaten paraat te hebben. Het onderzoek kan goed deel uitmaken van de psychotherapie.